Winkelwagen

0 items - € 0.00

Nieuws

Nieuws

Voorverkoop Jaarboek Twente 2018

Mockup_JaarboekTwente'18_v1Jaarboek Twente verschijnt dit najaar voor de 57e keer en is een uitgave van Uitgeverij Twentse Media. Cultuur, natuur en historie van deze streek krijgen zoals altijd aandacht in een reeks gevarieerde in full colour uitgevoerde artikelen. Dit jaar gaat de belangstelling vooral uit naar personen en families uit andere landen en culturen die door omstandigheden elders een toevluchtsoord moesten zoeken en op die tocht in Twente terechtgekomen zijn. Dat nieuwe toevluchtsoord zal ook een echt thuis kunnen worden als de oude en nieuwe bewoners van Twente elkaar kunnen leren kennen en ook gekend worden. Het Jaarboek Twente kunt u nu alvast reserveren!

Lees meer

Auteur signeert streekroman

Op zondagmiddag 4 december kunnen liefhebbers van streekliteratuur bij Restaurant Watermolen Bels aan de Bergweg in Mander kennis maken met de nieuwste Twentse streekroman “Marieke van de watermöl”. Het verhaal speelt zich af in het dal van de Mosbeek rond twee molenaarsfamilies en is vanwege een brede toegankelijkheid in het Nederlands geschreven. Voor staande Twentse uitdrukkingen is in een woordenlijst voorzien. Het 180 pagina’s tellende boek is geïllustreerd met tekeningen van Jan Jans.

Vanaf twee uur is de auteur- Peter van der Molen- aanwezig om desgewenst de aangeschafte boeken van een handtekening te voorzien. Uitgeverij Twentse Media is met een flinke voorraad van deze streekroman aanwezig zodat iedereen zich nog kan verzekeren van een echt Twents cadeau.

Voorafgaand aan de signeersessie zal een vertegenwoordiger van de uitgeverij het eerste exemplaar van deze streekroman overhandigen aan Pieter van der Vinne, voorzitter van de Stichting de Overijsselse Molen. Deze belangenbehartiger is in 1953 opgericht om watermolen Bels van de definitieve ondergang te redden en zet zich nu in voor alle molens in Overijssel.

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 18 november, 2016
 • Blog
Lees meer

Presentatie Jaarboek Twente 2017 & Twentse Almanak 2017

Op vrijdag 28 oktober werden het Jaarboek Twente 2017 en de Twentse Almanak 2017 gepresenteerd in Herberg de Pot te Markelo. Het jaarboek wordt voor de 56e keer uitgegeven en bevat weer een keur van artikelen over de cultuur, natuur en historie van deze streek.

Het eerste exemplaar van het Jaarboek werd aan de heer Henk van Gelderen overhandigd. Hij is oud fabrikant te Enschede en in de oorlog verzetsstrijder. Daarnaast waren er deze dag een aantal sprekers aanwezig. Zo waren er de heer Guus Goorhuis, eindredacteur van het Jaarboek en Froukje Demant. Daarnaast presenteerde Harry Nijhuis de nieuwe uitgave van de Twentse Almanak.

Lees meer

Tweede druk van “Het wichke van Bliednsteens bleek”

Eind september presenteerden we onze nieuwe uitgave “Het wichke van Bliednsteens bleek”,
en nu, twee maand later, moeten we al bijdrukken. Dat doet ons als uitgeverij deugd.
Hieruit blijkt dat je een kleine markt als de onze toch een succesje kunt boeken, als je met
een origineel product komt. “Het wichke van Bliednsteens bleek” is de eerste ‘wel-heft-doan’ in het Twents.
Bovendien is het de eerste roman in het Twents na “De boetenste duusternis” (1961) van Johan
Gigengack. Het verhaal speelt zich af in het Twente van 1806, met een crime scene op een bleekveld
tussen Enschede en Lonneker. Dat verklaart misschien waarom het boekje ook goed verkoopt
in heemkundekringen en in Lonneker.

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 14 januari, 2016
 • Blog
Lees meer

Presentatie en signeersessie Het wichke van Bliednsteens bleek

Op zaterdag 26 september zal de presenteren wij vol trots n Eerstn ‘welheftdoan’ in de Tweantse sproak. De presentatie en de signeersessie zullen plaatsvinden bij Boekhandel Broekhuis in Enschede, van 14.30 tot 15.30 uur.

Het was altijd zo rustig bij de bleek van Blijdenstein, in het boerenland tussen Enschede en Lonneker. Maar op 6 mei 1806 gebeurt er iets verschrikkelijks. Iedereen is verbijsterd, niet alleen fabrikeur Blijdenstein zelf en bleekbaas Mriens, maar ook de bleeksters die er werken, en de pleegfamilie van Mientje Fransman, een Amsterdams weeskind dat Blijdenstein zelf eind 18e eeuw naar Enschede had gehaald, tegelijk met een dertigtal andere weeskinderen. Toevallig is het boerenschooltje ’s zomers dicht en kan meister Van de Meij namens de marke Lonneker mooi helpen om deze zaak op te lossen. Hij moet landrichter Greve en notaris Pennink uit de stad maar eens flink achter de vodden zitten.Willem Bulter

Willem Bulter oet Lönneker hef vrogger Nederlands studeerd in Nijmegen en Amsterdam. Doarnoa wearkn hee joarnlaank in t oonderwies, antlest an de Universiteit Twente. Noa ziene pensionering heffe zik vol op t Tweants smetn, de sproake dee hee van hoes oet nog met hef kreagn. En ok interesseert hee zik machtig veur de geschiedenis van dizze strek. Dizze beire lefebriejn heffe oetleafd in “Het wichke van Bliednsteens bleek”.

 

 

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 15 september, 2015
 • Blog
Lees meer

Jaarboek Twente 2016 verschijnt op 30 oktober 2015

Jaarboek Twente verschijnt dit najaar voor de 55e keer. Cultuur, natuur en historie van deze streek krijgen zoals altijd aandacht in een reeks gevarieerde en in full colour uitgevoerde artikelen. Dit jaar gaat onze bijzondere belangstelling uit naar het landschap van Twente. Zo lang deze regio door de mens bewoond wordt, ondergaat het landschap de invloed van die jagende, ploegende, bouwende, asfalterende en sinds enige tijd ook recreërende mens. Het landschap als voedselvoorziening voor lichaam en geest.

U leest over de Twentse oer-natuur van het Aamsveen in het Nederlands-Duitse grensgebied bij Enschede. Daar kunt u zich nog zevenduizend jaar terug wanen. Even verderop is volop sprake van de monocultuur van zeer intensief in gebruik zijnde maislanden en grasakkers, waar de echte boerenlandvogels al lang geen leven meer hebben en hun heil ver weg moeten zoeken. Daar waar de bevolking toenam in aantal, ging de mens zijn territorium afbakenen: de oudste markestenen zijn waarschijnlijk in het Twentse landschap van de dertiende eeuw geplaatst en het begrip ‘boetenmaarksen’ deed toen zijn intrede. Hoe ‘Twents’ zijn nou die oude en nieuwe markegenoten van stad en land? Een ‘boetenmaarkse’ geograaf betoogt dat dé Twentse streekidentiteit niet bestaat, net zoals ook het landschap niet (meer) typisch streekeigen zou zijn.

Natuurlijk bevat Jaarboek Twente 2016 ook weer artikelen met geheel andere onderwerpen. Zoals de zeventiende-eeuwse pater en missionaris Bonaventura van Oldenzaal, die om zijn religieuze activiteiten en populariteit gezocht – ‘Wanted’ – en uiteindelijk verbannen   werd. En een gravin van Rechteren uit het Huis Noord-Deurningen die het nabije buitenlandse Veldhausen als woonplaats verkoos. En de moord op de hofmeier van de eeuwenoude Hof Espelo, nu een vredig gelegen parel in het Twentse landschap, die ons uitnodigt om er wandelend van te genieten. Wilt u er zeker van zijn dat deze prachtige uitgave eind oktober van u is? Bestel het boek dan snel op http://www.uitgeverijtwentsemedia.nl/product/jaarboek-twente-2016

c extra afb voor flyer Vliegveld Twenthe d extra afb voor flyer

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 13 juli, 2015
 • Blog
Lees meer

Feestelijke presentatie

Jaarboek Twente 2015 en Twentse Almanak 2015

Op vrijdag 31 oktober werden het Jaarboek Twente 2015 en de Twentse Almanak 2015 gepresenteerd in Het Cultuurcentrum ‘Herberg de Pol’ te Diepenheim. Het jaarboek wordt voor de 54e keer uitgegeven en bevat weer een keur van artikelen over de cultuur, natuur en historie van deze streek.

Een speciaal thema van dit jaar is de geschiedschrijving over Twente:
– Hoe zou het ideale Twentse historisch onderzoek eruit moeten zien?
– Wat doet een Twentse heemkundige vereniging zoal?
– Wat leren ons de archeologische vondsten bij de Hunenborg in Volthe?
– Wat is de grote ontdekking van amateurarcheoloog Gerrit Jan Eshuis?
– Wat is het dikste geschiedenisboek van Twente ooit?

DSCN0385

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 07 november, 2014
 • Blog
Lees meer

Boekpresentatie Jipke en Jannöaken

ENSCHEDE – Ze ‘spöllt inbrekkertje’ of ‘stöt wierum’ in het gevecht met een bok, en ‘vret ’n helen weenkel op’ wanneer ze met een paar rozijnen en wat knopen winkeltje spelen. Jip en Janneke leven zich naar hartenlust uit, of ‘broekt zich best’, in de nieuwe Twentse vertaling van het geesteskind van Annie M.G. Schmidt.

De Nieje avonturen van Jipke en Jannöaken werd woensdag in de Openbare Bibliotheek in Enschede gepresenteerd. Het is de tweede Twentse vertaling van Annie M.G. Schmidt in dertien jaar door schrijvers als Herman Finkers, Jan Riesewijk en Marieke Dannenberg.

Negen vertalers halen Jip en Janneke naar deze regio met in totaal 36 verhalen. Ze zijn bewust in verschillende hoeken van Twente gezocht om de vele lokale varianten van het Twents recht te doen. Van het Rijssens en Vriezenveens tot het Lossers.

De klankenrijkdom van al die varianten is nu voor het eerst ook te beluisteren. Alle negen vertalers lezen de door hen bewerkte verhalen ook voor op een speciale cd, die bij het boek is gevoegd.Jip en Janneke 2014 028 Jip en Janneke 2014 042 Jip en Janneke 2014 021

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 03 oktober, 2014
 • Blog
Lees meer

Nieje avonturen van Jipke en Jannöaken

Jipke en Jannöaken

Jipke en Jannöaken

Op woensdag 1 oktober zal een wel heel speciale van Jip en Janneke verschijnen. Het zijn nieuwe vertalingen in het Twents over ‘Jip en Janneke’,  het overbekende boek van Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. We hebben beroemde Twentenaren bereid gevonden een fraaie Twentse vertaling te schrijven. Als bijzondere bijlage is er een CD beschikbaar waarop alle verhalen te beluisteren zijn. De meeste auteurs hebben hun eigen verhaaltjes ingesproken.

 • Geplaatst door Bjorn
 • op 18 september, 2014
 • Blog
Lees meer